Brigade via Videoconferencing

Licentie

Afgelopen februari streek de Innovatiebrigade neer bij het Schaersvoorde College in Aalten. Dit keer maakten we echter gebruiken van de digitale snelweg. Het Schaersvoorde doet me het experiment Videolessen, waardoor we de Brigade via videoconferencing hebben georganiseerd.

Rolinka Schipper was vanuit het Schaersvoorde geïnteresseerd in de mogelijkheden van het experiment Leerlingen voor Leerlingen. Ze was onder de indruk van de grote collectie instructiefilmpjes die de 23 LvoorL-scholen hebben gemaakt en vroeg zich af hoe zij dit digitale lesmateriaal bij haar op school konden inzetten.

LvoorL-brigadier Michael Idema was bereid hen van informatie te voorzien en zijn ervaringen te delen. De vraag die centraal stond was hoe de inzet van instructiefilmpjes kon aansluiten bij de schoolpraktijk op het Schaersvoorde.

Drie manieren waarop je instructiefilmpjes kan inpassen in de praktijk

Grofweg zijn er drie scenario’s waarop dit gebeurt:

  1. De filmpjes kunnen worden gebruikt in een ‘flipping the classroom’ setting, waarbij leerlingen thuis aan de slag gaan met instructiemateriaal.
  2. Ook worden zij gebruikt als middel om te differentiëren: leerlingen kunnen instructiemateriaal nogmaals bekijken of juist zelfstandig verder werken.
  3. Als laatst is de inzet binnen een tutorsysteem of tijdens zelfstudie-uren mogelijk.

Aan de slag

Rolinka en haar collega’s gaan nu verder aan de slag met deze informatie. Dit was een mooie manier om gebruik te maken van de bestaande mogelijkheden, zoals de videoconferencing apparatuur.

Bekijk de website voor de 1100 beschikbare instructiefilmpjes van Leerlingen voor Leerlingen. Of wil je ook meer informatie of een Brigade bij jou op school? Neem dan contact met ons op!

De Innovatiebrigadiers

Lucelle Deneer

Lucelle Deneer

School: Christelijk College GroevenbeekSchoolprofiel: VOPlaats: ErmeloAls onderwijsvernieuwer houd ik mij vooral bezig met het ontwikkelen van lessen waarin gamification, beloningen en pgo’s gecombineerd… Lees verder
Anja Augustus

Anja Augustus

School: bovenschools bij Stg. MeerderWeertSchoolprofiel: POPlaats: WeertIk ben sinds augustus 2014 werkzaam als bovenschools orthopedagoog bij Stg. MeerderWeert te Weert. Daarvoor werkte ik 13 jaar als Ib-er en… Lees verder
Tim Harmsen

Tim Harmsen

School: De HovenSchoolprofiel: POPlaats: Rosmalen, NederlandMijn kennis rondom het werken op een leerplein (in de onderbouw). En het deel uitmaken van een leerteam. Vormen van een rijke leeromgeving.… Lees verder
Hans Asbreuk

Hans Asbreuk

School: Stichting SignumSchoolprofiel: POPlaats: 's-Hertogenbosch e.o. Mijn ervaring als ‘Slim-Fit-school’ directeur zet ik nu vooral in voor het lokale onderwijsinnovatieproject PITCH073. Belangrijk… Lees verder