Nieuwsbrief december 2011

Licentie

Halbe Zijlstra op landelijke IIO-dag 2 november 2011

Op woensdag 2 november 2011 kwamen alle betrokkenen van de InnovatieImpuls Onderwijs in Utrecht bij elkaar. Projectleiders vertelden over de stand van zaken van de 5 innovatieprojecten en de ervaringen tijdens de implementatie daarvan. Leerlingen benadrukten hoe belangrijk het is om bij de vernieuwingen en het onderwijs op hun school betrokken te worden. Zeker aangezien zij experts zijn op het gebied van nieuwe technologie! Staatssecretaris Halbe Zijlstra beaamde dat het onderwijs goed moet aansluiten bij de belevingswereld van leerlingen. Deelnemers wisselden van gedachten over de innovaties op hun school, het leiderschap van leraren, arbeidsproductiviteit, digitalisering, nieuwe technologie, innovatiestrategieën, en het IIO-onderzoek. Het was een middag vol energie en inspiratie om verder te gaan met de spannende innovatie-experimenten.
Lees verder (verslag, filmpje en foto’s)

Bendecafé 6: onderwijsinnovatie en nieuwe technologie

Op 23 november kwamen onderwijsvernieuwers van het IIO Netwerk bij elkaar in Utrecht rond de vraag: hoe kunnen we met behulp van nieuwe technologie de onderwijskwaliteit verbeteren? Tijdens de Inspiratiesessie vertelden Kees van Rossenburg en Mieke van Keulen (Kennisnet) over de stand van zaken wat betreft inzet van nieuwe technologie en social media in het onderwijs. Ze benadrukten dat de rol van de docent cruciaal is, en er realistische, niet te grote, stappen genomen moeten worden op scholen. Bovendien roept ict vragen op over de verhouding tussen leerling en leraar, en de nieuwe rollen die zij kunnen innemen, aldus Mieke en Kees.
In de Solution Salon en de Denktank werd er door aanwezigen onder andere gesproken over de dominante rol van uitgeverijen bij het ontwikkelen van onderwijsmateriaal, welke nieuwe competenties we verwachten van zowel leraren als leerlingen, en tot slot werd de belangrijke vraag gesteld: hoe willen we dat het onderwijs van de toekomst eruit ziet? Genoeg stof tot nadenken voor het volgende Bendecafé op 7 maart 2012!
Bekijk hier het volledige verslag, de foto’s en het filmpje van Bendecafé 6.

Interview met Niels Eilander van het Scala College

Niels Eilander is docent wiskunde en is als uitvoerende betrokken bij het innovatieproject Leerlingen voor Leerlingen. Hij begeleidt leerlingen, schrijft scripts en edit de filmpjes die door leerlingen gemaakt zijn. ‘Wij zien de filmpjes als een kwaliteitsimpuls voor het onderwijs, omdat het aansluit bij verschillende leerstijlen en de filmpjes op verschillende manieren en tal van momenten kunnen worden ingezet.’
Lees verder

Staatssecretaris Zijlstra bezoekt SlimFit-school

Een kwartier te vroeg arriveerde staatssecretaris Halbe Zijlstra op 28 november jl. op basisschool Wittering.nl in Rosmalen. De staatssecretaris legt regelmatig werkbezoeken in het onderwijsveld af en ditmaal bezocht hij een experimentschool van de InnovatieImpuls Onderwijs. We troffen een uitermate geïnteresseerde staatssecretaris. Marius Berendse (projectleider SlimFit) legde nog eens uit wat het innovatieproject SlimFit inhoudt: ‘Het traditionele jaarklassensysteem wordt losgelaten er wordt gewerkt in units van globaal zeventig tot negentig kinderen (afhankelijk van de schoolgrootte). Het team van professionals wordt flexibel ingezet zodat kinderen in wisselende groepen afgestemde instructies krijgen waarbij maximaal wordt ingespeeld op de individuele onderwijsbehoefte van de kinderen’. De staatssecretaris gaf aan dat het in het onderwijs primair gaat om goede educatie van kinderen en dat voldoende en kwalitatief goed opgeleid personeel daarvoor een voorwaarde is. Hij wilde graag zien hoe een ‘unit’ van kinderen in de praktijk werkt. Directeur Ton van Rijn leidde zichtbaar trots de staatssecretaris rond. Wittering.nl is dan ook een prachtvoorbeeld van een school die met gedifferentieerd personeel werkt (van mbo tot academisch geschoold) en dat passend onderwijs biedt aan alle leerlingen op school. Een half uur later dan gepland nam de staatssecretaris enthousiast afscheid.

Verantwoording experimentscholen Innovatie Impuls Onderwijs vóór 1 april 2012

Alle scholen die deelnemen aan een van de innovatieconcepten moeten voor 1 april 2012 verantwoording over 2011 afleggen aan DUO. Het verantwoordingsformat hiervoor staat half december op de website van DUO en op de website van de InnovatieImpuls Onderwijs. Het format kan digitaal ingevuld worden en wordt hierna ondertekend door het bevoegd gezag, de (P)(G) MR en de experimentschool en per post verstuurd. 

Aanvullende subsidies IIO

DUO verzendt in december de beschikkingen voor de aanvullende subsidies voor de bovenschoolse projectorganisatie en de bovenschoolse projectleiding aan het bevoegd gezag van de penvoerders. De subsidie wordt uitbetaald aan genoemd bevoegd gezag onder een apart, ander verplichtingennummer dan de IIO-subsidie, o.v.v. de naam van het betreffende innovatieproject gevolgd door ‘IIO’. De verantwoording van de aanvullende subsidie IIO vindt afzonderlijk plaats door middel van een prestatieverklaring en wordt dus niet opgenomen in de inhoudelijke verantwoording van de IIO-subsidie.
De eerste termijn van de aanvullende subsidie wordt betaald in december 2011.

Interesse in een Innovatiebrigade?

Scholen die nieuwsgierig zijn, open staan voor hoe het anders, beter, leuker en slimmer kan, die graag zelf aan de slag willen, maar wel een kleine boost kunnen gebruiken, zijn van harte uitgenodigd om zich voor een Innovatiebrigade op te geven. De Brigade ontwikkelt samen met de school een programma op maat om de gewenste vernieuwing een duwtje in de goede richting te geven. Van eerder uitgevlogen Brigades zijn filmpjes gemaakt, die vind je hier op de website.
Heb jij ook een dilemma op school? Meld je dan via de website aan en wij nemen vrijblijvend contact met je op! Het organiseren van een Innovatiebrigade is kosteloos.

Schoolbezoeken: we komen naar u toe!

Inmiddels hebben er flink wat schoolbezoeken aan IIO-scholen plaatsgevonden. Deze schoolbezoeken worden afgelegd door de landelijke projectorganisatie op verzoek van de scholen zelf en/of de projectleiders van de vijf IIO-experimenten. Wij kijken met u mee  hoever de school al gevorderd is met de implementatie van hun innovatieproject. Wat gaat goed, wat gaat minder? Waar kunnen we ondersteuning bieden?
We zijn op scholen geweest waar de implementatie van het innovatieconcept nog in de kinderschoenen staat en bij scholen die al heel ver zijn in de nieuwe manier van werken. Alle bezoeken zijn door zowel de landelijke projectleiding als de scholen als heel positief ervaren.
Ook in de komende maanden willen we bij scholen van de verschillende innovatieconcepten een kijkje nemen. Zit uw school midden in de uitvoering en kan de projectorganisatie met u meedenken of van u leren? Geef u dan hier op en zet de koffie klaar, dan komen we graag langs!

Bendecafé’s in 2012

Ook in 2012 zal er elk kwartaal een Bendecafé zijn in Utrecht. De data vindt u hieronder in de agenda. Is er een onderwerp dat absoluut besproken moet worden, of is er een inspirerende spreker die u wilt horen? Laat het ons weten! info@innovatieimpulsonderwijs.nl

InnovatieImpuls Onderwijs Agenda

7 december 2011

SlimFit-bijeenkomst, Utrecht

13 december 2011 Auteursbijeenkomst E-klas & PAL-student, Amsterdam
15 december 2011 Debat arbeidsproductiviteit: Hogere kwaliteit, hogere productie?, CAOP, Den Haag
7 maart 2012 Bendecafé 7, Utrecht
11 april 2012 SlimFit-bijeenkomst, Utrecht
23 mei 2012 Bendecafé 8, Utrecht

De Innovatiebrigadiers

Benno Hams

Benno Hams

School: OSG HengeloSchoolprofiel: VOPlaats: HengeloAls voormalig wetenschapper en bedrijfskundige sinds 2002 werkzaam binnen het onderwijs op het gebied van lesgeven, schoolleiding en… Lees verder
Dennis Oeveren

Dennis Oeveren

School: Landstede groepSchoolprofiel: VOPlaats: Harderwijk  Mijn naam is Dennis van Oeveren. Ik ben docent,  en Master Leren en Innovatie bij Landstede Groep in Nederland. Mijn aanpak is om… Lees verder
Anja Augustus

Anja Augustus

School: bovenschools bij Stg. MeerderWeertSchoolprofiel: POPlaats: WeertIk ben sinds augustus 2014 werkzaam als bovenschools orthopedagoog bij Stg. MeerderWeert te Weert. Daarvoor werkte ik 13 jaar als Ib-er en… Lees verder
Hans Asbreuk

Hans Asbreuk

School: Stichting SignumSchoolprofiel: POPlaats: 's-Hertogenbosch e.o. Mijn ervaring als ‘Slim-Fit-school’ directeur zet ik nu vooral in voor het lokale onderwijsinnovatieproject PITCH073. Belangrijk… Lees verder