Nieuwsbrief IIO december 2014

Licentie

Op 1 januari 2015 loopt de regeling InnovatieImpuls Onderwijs officieel af. Dit betekent dat de subsidie van de vijf IIO Experimenten stopt. Maar dit betekent natuurlijk niet dat de 150 deelnemende scholen stoppen met hun onderwijsinnovaties.

Dit werd al duidelijk op de landelijke IIO-dag op 26 november waarbij werd terug gekeken op vier jaar lang experimenteren met het anders organiseren van het onderwijs, maar waar vooral vooruit werd geblikt op wat er nu nodig is om deze vernieuwingsbeweging in gang te houden.

Wij als landelijke projectleiding van IIO kijken met veel plezier terug op de samenwerking van de afgelopen jaren. In onze contacten met IIO-scholen werden we altijd weer getroffen door het enthousiasme en doorzettingsvermogen van betrokkenen. We hebben veel geleerd van jullie, dank daarvoor!

Al die scholen die verder gaan en alle nieuwe scholen die aan willen haken hopen we te blijven ontmoeten. Dit kan binnen IIO op Maat of op al die andere plekken in Nederland waar hard wordt gewerkt aan onderwijsvernieuwing en -verbetering. De website en de nieuwsbrief blijven in de lucht, en wij blijven natuurlijk bereikbaar. Tot gauw!

Landelijke IIO-dag groot succes!

‘Een sterk punt van de innovaties is dat ze uitgaan van de scholen zelf en niet van bovenaf zijn opgelegd.’ Zo luidt een van de gezamenlijke conclusies na vier jaar InnovatieImpuls Onderwijs (IIO), tijdens de landelijke afsluiting van de IIO Experimenten, op 26 november 2014 in de Rijtuigenloods in Amersfoort. Ruim 350 onderwijsvernieuwers uit het hele land kwamen bijeen om de opbrengsten van vier jaar experimenteren met elkaar te delen en verder te verspreiden.

Lees hier het verslag en bekijk het filmpje, de foto’s en de cartoons terug!
Op de landelijke IIO-dag wordt de IIO Award uitgereikt aan de IIO-school die de meeste ontwikkeling heeft doorgemaakt. Jij kunt nu alvast de filmpjes van de genomineerde scholen bekijken en je stem uitbrengen. Zo bepaal jij welke vijf filmpjes op de landelijke dag zelf worden vertoond. De jury, onder voorzitterschap van Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing kiest hieruit uiteindelijk de winnaar van de IIO Award. Breng nu alvast jouw stem uit! Lees verder.

De winnaar van de IIO Award is….

…. het Christelijk college Schaersvoorde! Dat heeft de jury op de landelijke IIO-dag bekend gemaakt. De jury bestond uit Tweede Kamerlid Tanja Jadnanansing, kritische IIO-vriend van het eerste uur Pieter Hettema, Leerling van het Aloysiuscollege Safae Zaaj en vo-Leraar van het Jaar 2014 Jasper Rijpma.

De Award werd uitgereikt door Alida Oppers, Directeur-Generaal Primair en Voortgezet onderwijs van het ministerie van OCW. Volgens juryvoorzitter Tanja is het Schaersvoorde de terechte winnaar, omdat bij hen ontwikkeling echt voorop staat. Zij hebben de ogen van buiten naar binnen gehaald. Volgens Safae gebruikt het Schaersvoorde de middelen waar zij als leerling behoefte aan heeft. Onderwijs voor de 21e eeuw! Bekijk hun filmpje hier.

Borging opbrengsten IIO

De IIO Experimenten lopen 1 januari 2015 ten einde. Dit betekent niet dat de ingezette ontwikkelingen en geleerde lessen en opbrengsten hiermee zullen stoppen, integendeel!

We zijn met zijn allen hard bezig al deze opbrengsten te verspreiden en onder te brengen bij andere partijen in het onderwijsveld. In de nieuwsbrieven worden deze ontwikkelingen uitgelicht. Zo zijn alle ontwikkelde e-klassen, ruim 1200 slu in totaal, ondergebracht bij Wikiwijs.

Tijd om bij te praten met Linda le Grand van Kennisnet, verantwoordelijk voor het opnemen van de e-klassen in Wikiwijs. Lees hier het interview.

Uitkomsten kwalitatief onderzoek bekend

Tijdens de landelijke IIO-dag zijn de resultaten uit het kwalitatieve onderzoek bekend gemaakt. Leerlingen, leraren en de school merken duidelijk het effect van de experimenten. Scholen werken slimmer door hun onderwijs anders te organiseren. Leraren nemen waar dat leerlingen gemotiveerder zijn en zijzelf raken meer in gesprek met hun collega’s en de schoolleiding. Het onderzoek is uitgevoerd door het Kohnstamm Instituut en de Hogeschool van Amsterdam.

Bekijk de resultaten en aanbevelingen uit het onderzoek ’Impulsen voor vernieuw(en)d onderwijs’:

Uitkomsten kwantitatief onderzoek voorjaar 2015

Met het aanleveren van de laatste administratieve gegevens aan de contactonderzoekers van SEO en ResearchNed, is er voor de IIO Experiment- en controlescholen een formeel einde gekomen aan deelname aan het kwantitatieve onderzoek naar effecten van de vijf innovatieconcepten op de arbeidsproductiviteit, aspecten van de onderwijskwaliteit en werkdruk bij leraren.

Ook via deze weg willen de onderzoekers alle scholen enorm bedanken voor de bereidheid om de benodigde inspanningen te leveren en het kwantitatieve onderzoek mogelijk te maken. De komende maanden worden al deze gegevens geanalyseerd en de resultaten beschreven in een eindrapport dat in het voorjaar van 2015 zal verschijnen. Ook streven we ernaar in 2015 een extra effectmeting uit te voeren. Lees verder.

Verantwoording 2014

Voor de Experimentscholen volgt er ter afronding nog één verantwoording, namelijk de eindrapportage van het project InnovatieImpuls Onderwijs. Voor 1 april 2015 dient deze laatste verantwoording te worden ingediend bij DUO. De formulieren die u hiervoor dient te gebruiken zijn vanaf 15 januari 2015 te downloaden vanaf de site van DUO.

Agenda

15 januari Bijeenkomst #2, vijfde Innovatiebrigade-opleiding, Helmond
15 januari Bendecafé ‘Gespreid Leiderschap’, Roermond
15 januari Verantwoordingsformulieren beschikbaar op site DUO
28 januari Netwerkbijeenkomst Innovatiebrigadiers, Amsterdam
9 februari 10 februari Bendecafé #3 Flevokans, Dronten
Docent- en managementdag vo-content, Zwolle

Bekijk de agenda voor meer informatie.

Wil je zelf aan de slag?

Ben je geïnteresseerd in één van de IIO Experimenten? Heb je een vraag over wat er allemaal mogelijk is op jouw school of loop je ergens tegenaan bij de uitvoering? We komen graag bij je langs samen met IIO’ers uit de praktijk! Kijk op de website voor meer informatie en neem contact met ons op.

Twitter mee!

Volg @IIOnderwijs op Twitter!

De Innovatiebrigadiers

Joost Timmermans

Joost Timmermans

School: Het Goese Lyceum, Pontes ScholengroepSchoolprofiel: VOPlaats: GoesAls onderwijsvernieuwer houd ik mij bezig met hoe diversiteit te gebruiken om een team verder in hun dynamisch groepsproces te begeleiden.… Lees verder
Ilse DHondt

Ilse DHondt

School: Verschillende basisscholen in EindhovenSchoolprofiel: POPlaats: EindhovenIk houd mij bezig met het schrijven van lesmateriaal rondom Wetenschap&Technologie, zodat dit vakgebied meer belicht wordt in het… Lees verder
Gijselien Grosman

Gijselien Grosman

School: Basisschool Titus BrandsmaSchoolprofiel: POPlaats: NageleIk ben vanaf 2015 Innovatiebrigadier van de IIO en daarnaast lid van de kenniskring vernieuwende onderwijsconcepten van de KPZ te Zwolle.… Lees verder
Ed Booms

Ed Booms

School: Stichting RobijnSchoolprofiel: POPlaats: NieuwegeinIk zet me actief in om het primair onderwijs in Nederland anders te gaan organiseren. Personeel moet m.i. veel meer ingezet worden op hun… Lees verder