Leerlingen voor Leerlingen

Ouderejaars maken onderwijsfilmpjes voor jongere leerlingen

Licentie

Bij Leerlingen voor Leerlingen worden ouderejaars leerlingen ingezet om hun jongere medeleerlingen te helpen.

Ze doen dit door onder begeleiding van de vakdocent en een mediaspecialist een filmpje op te nemen waarin ze vakspecifieke, veel voorkomende vragen beantwoorden. Leerlingen uit lagere klassen kunnen dit filmpje op elk moment bekijken. Als ze daarna nog vragen hebben, kunnen ze ouderejaars leerlingen om extra uitleg vragen. Alle filmpjes zijn bekeken door de vakdocent en leerlingen van andere scholen en worden pas na goedkeuring gepubliceerd.

Leerlingen voor LeeringenLicentie
Tekening: Suus van den Akker

De leerlingen die de filmpjes maken, doen dit bijvoorbeeld in het kader van hun maatschappelijke stage of als onderdeel van hun PTA. De leerlingen leren om goede en aantrekkelijke filmpjes te maken, waarin de lesstof of het onderwerp duidelijk wordt uitgelegd. Zo wordt ook hun eigen kennis aangescherpt.

De filmpjes zorgen er voor dat docenten in hun klas een uitleg niet opnieuw hoeven te geven. Als de leerling de stof niet snapt, staat er een filmpje klaar dat zowel op school als thuis steeds opnieuw bekeken kan worden.

De docent kan zijn tijd nu anders gaan besteden; er is meer ruimte voor verdieping, interessante vragen en individuele begeleiding van leerlingen. Het experiment Leerlingen voor Leerlingen heeft als doel te onderzoeken of de werkdruk voor docenten afneemt en of er op den duur minder contacturen nodig zijn.

Brochure

Leerlingen voor Leerlingen-brochureDownload

Hoe werkt het?

Woensdagmiddag 3e uur bij maatschappijleer

Bij maatschappijleer gaat het deze week over de regering. Docent Myriam heeft een les voorbereid waarin ze twintig minuten klassikaal lesgeeft. Ze heeft het over ministers, het parlement, wetten en de Tweede Kamer. Yvonne heeft moeite met deze les, ze snapt vooral het verschil tussen regering en parlement niet zo goed.

Gelukkig heeft een bovenbouwleerling hier een filmpje over gemaakt. Hierin legt hij schematisch uit dat ministers samen met de Koning(in) de regering vormen. Samen met het parlement (Eerste en Tweede Kamer) maakt de regering wetten. Ministers en staatssecretarissen (het kabinet) besturen ons land en het parlement controleert dat.

Yvonne bekijkt het filmpje tijdens de tweede helft van de les maatschappijleer tweemaal en snapt nu veel beter hoe de Nederlandse staat in elkaar steekt!

Wat komt er bij kijken?

Scholen die meedoen met Leerlingen voor Leerlingen begeleiden bovenbouwleerlingen bij het maken van korte filmpjes. De scholen bouwen zo een databank op van filmpjes die de scholieren thuis en op school kunnen raadplegen. Zij hebben met elkaar een taakverdeling gemaakt, waardoor voor vrijwel alle vakken voor de eerste drie leerjaren filmpjes beschikbaar komen.

Bruikbaar digitaal lesmateriaal

Hieronder vind je een keuzehulp om te bepalen hoe je video kunt inzetten voor (gepersonaliseerd) onderwijs. Verder zijn er zes mogelijke scenario’s beschreven waarop je Leerlingen voor Leerlingen in je onderwijs kan implementeren.

Om een idee te krijgen hoe het maken van de filmpjes in zijn werk gaat, kun je de handleiding downloaden. En bekijk ook de Leerlingen voor Leerlingen-site, waar je de meer dan 1300 filmpjes vindt die door de leerlingen zijn gemaakt.

Nuttige links & downloads

Ervaringen met Leerlingen voor Leerlingen

Leerling: ‘Het lijkt mij heel leuk om les te geven aan kinderen in lagere klassen voor mijn maatschappelijke stage. Daar leer ik zelf ook van.’
Leerkracht: ‘Als leerlingen iets niet snappen, kijken ze eerst een filmpje. Daarna kunnen ze altijd nog naar mij toe komen met vragen, maar meestal is dat helemaal niet nodig.’

De Innovatiebrigadiers

Steven Koelewijn

Steven Koelewijn

School: Alfrink collegeSchoolprofiel: VOPlaats: ZoetermeerAls onderwijsvernieuwer ben ik veel bezig met digitalisering van het onderwijs en het gebruik van laptops in de klas (macbook air).… Lees verder
Bettine Bakker

Bettine Bakker

School: Kindcentrum de HovenSchoolprofiel: POPlaats: Amersfoort, NederlandIk ben een leidinggevende met lef, daadkracht, ondernemerschap, visie en enthousiasme waarbij verbinding met de omgeving het sleutelwoord… Lees verder
Rob van Son

Rob van Son

School: De Nieuwe VesteSchoolprofiel: VOPlaats: CoevordenBinnen IIO ben ik begonnen met het project “Leerlingen voor Leerlingen”: het maken van educatieve films voor leerlingen door… Lees verder
Dennis Oeveren

Dennis Oeveren

School: Landstede groepSchoolprofiel: VOPlaats: Harderwijk  Mijn naam is Dennis van Oeveren. Ik ben docent,  en Master Leren en Innovatie bij Landstede Groep in Nederland. Mijn aanpak is om… Lees verder