Aan de slag met SlimFit: 6 tips

Beter onderwijs met een andere organisatie van leraren en leerlingen

Licentie

Hoe geef je goed onderwijs in een (kleine) school? Hoe bereid je je voor op krimp: van leerlingen en van financiële middelen? Wat betekent dat voor je schoolorganisatie? En voor de leerkrachten? Dubbele werkdruk en geen tijd voor ontwikkeling? Dat hoeft niet!

Door leerlingen en leerkrachten anders te organiseren, kun je leerlingen en leerkrachten toerusten met 21ste eeuw vaardigheden en onderwijs op maat geven. Hoe geef je dat vorm?

SlimFit in een notendop

Wat zijn de belangrijkste kenmerken van SlimFit?

  • Reguliere klassen worden vervangen door units van zeventig á negentig kinderen
  • Kinderen krijgen passend onderwijs omdat er meer mensen met verschillende talenten worden ingezet
  • De kwaliteit van het onderwijs gaat omhoog
  • De werkdruk gaat omlaag
Download de flyer voor een snel overzicht van wat SlimFit isFlyer: SlimFit in het kortDownload

Bekijk de video over SlimFit:

Hoe werkt SlimFit?

De vijf voordelen van SlimFit

SlimFit heeft vijf voordelen, te weten:

  • Hogere arbeidsproductiviteit
  • Hogere werktevredenheid (minder werkdruk)
  • Gedifferentieerde arbeidsorganisatie
  • Hogere onderwijskwaliteit
  • Betere carrièreperspectieven

1. De SlimFit-box: een handig hulpmiddel

Zo’n zestig scholen hebben de afgelopen vier jaar met SlimFit gewerkt. In die tijd hebben ze een schat aan kennis, ervaringen, opbrengsten en producten opgedaan. Ze hebben alles verzameld in de zogenaamde SlimFit Box.

De SlimFit box zorgt ervoor dat de informatie op een systematische manier is opgeslagen. Erg handig: eerst zoek je als school uit waar je nu staat en wat je wilt, en dan zoek je uit hoe andere scholen dat hebben aangepakt.

Bekijk ook de video over SlimFit:

2. Leer van de ervaring van anderen - gebruik de app

Je kunt gebruik maken van de kennis en ervaring die de scholen de afgelopen vier jaar hebben opgedaan: de SlimFit-app biedt een overzicht van alles dat de SlimFit-scholen in de SlimFit-box hebben verzameld.

De app zit dan ook boordevol praktische tips waar je voor je eigen innovatieproces uit kunt putten. Bijvoorbeeld over de inzet van ipads en de mogelijkheden van digibords.

3. Wat komt erbij kijken?

Elke school die met SlimFit gaat werken moet bereid zijn zijn organisatiesysteem aan te passen. De jaargroepen verdwijnen en maken plaats voor de ‘units’. De groep leerlingen die een instructie bijwoont is vrijwel altijd kleiner dan bij een traditionele jaargroep.

Leerkrachten worden ingezet op hun kwaliteiten en werken in teamverband met meerdere mensen die zich met verschillende aspecten van het onderwijs bezighouden. Iedereen is bereid om samen te werken binnen een nieuwe organisatiestructuur om optimaal in te spelen op de specifieke leerbehoeftes van leerlingen.

4. Een dag uit het leven van een SlimFit-leerling

Nieuwsgierig hoe het lerarenteam van een SlimFit-school eruit ziet? Of een klaslokaal of de planning? Volg hier vier leerlingen van PCBS Beemte.

Of bekijk het filmpje om te zien hoe een dag op Basisschool Hagehorst uit Breda eruit ziet, waar ze SlimFit in de praktijk brengen.

Basisschool Hagehorst uit Breda laat zien hoe zij het IIO Experiment SlimFit in praktijk brengen.

5. Succesfactoren

Onderstaande punten bleken belangrijke factoren in het wel of niet slagen van de innovatie:

  • Ouders meenemen in het proces
  • In alles moet duidelijk zijn waar je voor gaat en staat
  • De directeur als verbindende schakel
  • Het gebouw moet geschikt zijn
  • Je moet als leraar openstaan voor kansen & voor je omgeving

6. ICT-ontwikkelingen binnen school in één oogopslag

Een handig middel om in kaart te brengen hoe het ervoor staat met de ICT-ontwikkelingen binnen de school is de SlimFit-Matrix. De matrix biedt een totaaloverzicht van de ICT-SlimFit situatie in de school. Hij kan ingevuld worden door het hele team, door een ICT werkgroep of door de ICT coördinator. De gesprekken die ontstaan tijdens het invullen kunnen input zijn voor de schoolontwikkeling.

Ook kan de matrix gebruikt worden om de gewenste ontwikkeling voor een bepaalde periode aan te geven, door deze met een andere kleur in te vullen.

Bekijk hieronder de video voor een handige introductie op SlimFit.

Bekijk de video voor een handige introductie op SlimFit.
Handig: de SlimFit-matrixMatrix SlimFit ICT (PDF)Download

De Innovatiebrigadiers

Dennis Oeveren

Dennis Oeveren

School: Landstede groepSchoolprofiel: VOPlaats: Harderwijk  Mijn naam is Dennis van Oeveren. Ik ben docent,  en Master Leren en Innovatie bij Landstede Groep in Nederland. Mijn aanpak is om… Lees verder
Anja Augustus

Anja Augustus

School: bovenschools bij Stg. MeerderWeertSchoolprofiel: POPlaats: WeertIk ben sinds augustus 2014 werkzaam als bovenschools orthopedagoog bij Stg. MeerderWeert te Weert. Daarvoor werkte ik 13 jaar als Ib-er en… Lees verder
Arjen Daelmans

Arjen Daelmans

School: Stedelijk College EindhovenSchoolprofiel: VOPlaats: EindhovenOntwikkelingen als leertuinen, leerhuizen, differentiatiegroepen, eigentijds en eigen geregisseerd leren zijn thema’s waar ik graag mee… Lees verder
Karin van Zutphen

Karin van Zutphen

School: Wittering.nlSchoolprofiel: POPlaats: RosmalenSinds maart 2014 schoolleider van Wittering.nl te Rosmalen. Daarvoor schoolleider van een andere Slim Fit school, Basisschool De Masten.… Lees verder