Nieuwsbrief december 2009

Licentie

Bruisende verdiepingsbijeenkomst 25 november

Op 25 november jl. hebben ruim 130 mensen (voortrekkers en kritische vrienden) zich in een bruisende sfeer en een overvol Seats2Meet gebogen over de mogelijke doorontwikkeling van innovatieconcepten. Kritische vrienden en voortrekkers hebben ‘gedate’ en afspraken gemaakt, scholen hebben elkaar gevonden in het gezamenlijk doorontwikkelen van een innovatieconcept.
Momenteel worden er 33 innovatieconcepten ontwikkeld voor het primair en voortgezet onderwijs. Innovatieconcepten die allemaal als effect moeten hebben dat er met minder leraren een zelfde of hogere onderwijskwaliteit geboden wordt zonder dat de werkdruk voor onderwijspersoneel stijgt.

Uitdaging tijdens expertmeeting 9 december jl.

Op woensdag 9 december jl. discussieerden experts, onderzoekers en kritische vrienden in Ottone te Utrecht met elkaar over het feit dat naast het innoveren ook een onderzoek gaat plaatsvinden naar de mogelijke effecten van deze innovatie. Een pittig onderwerp, zo is gebleken, die heeft geleid tot meer uitdagende vraagstukken. Een uitgebreid verslag is binnenkort op de website www.innovatieimpulsonderwijs.nl en de DIO te vinden.

Tweede verdiepingsbijeenkomst: 13 januari 2010

We beginnen het nieuwe jaar goed met de tweede verdiepingsbijeenkomst op woensdag 13 januari a.s. in Seats to Meet in Utrecht. Deze dag is bedoeld voor voortrekkers en kritische vrienden die momenteel innovatieconcepten ontwikkelen. Experts geven workshops en is er tijd om de voortgang te bespreken en opgedane ervaringen uit te wisselen. Daarnaast is er op deze dag de mogelijkheid tot een consult met onderzoekers om te komen tot een gedegen onderzoeksdesign. Het belooft een veelzijdige dag te worden met veel nuttige input voor ieder die op 15 februari een innovatieconcept gaat indienen. Meld je aan via de website, waar je meer informatie over het programma vindt.

DIO actief!

De digitale innovatieomgeving van de InnovatieImpuls Onderwijs (DIO) is actief. De leden van elke projectgroep bundelen hier de krachten door online samen te werken aan een innovatieconcept. Naast het samen schrijven van een concept worden in deze omgeving interessante stukken en actualiteiten gedeeld, is er een gezamenlijk kalender en kan worden gechat. Bij het ontwikkelen van innovatieve plannen hoort een innovatieve manier van plannen ontwikkelen. En het is vooral ook gewoon erg handig!

Deadline indiening innovatieconcepten

De uiterste datum voor het indienen van een innovatieconcept bij SenterNovem is 15 februari 2010. Penvoerders/voortrekkers opgelet: als je gebruik wilt maken van de steun van onderzoekers en kritische vrienden dan is de deadline voor het inleveren van een eerste opzet van het innovatieconcept 8 januari aanstaande. De pdf versie van beide formats is te vinden op www.innovatieimpulsonderwijs.nl. Op basis van deze opzet kunnen de onderzoekers van de InnovatieImpuls (ResearchNed en SEO) ondersteuning bieden bij het ontwerpen van een onderzoeksdesign. Tijdens  de verdiepingsbijeenkomst op 13 januari krijgen alle voortrekkers een consult met een van de onderzoekers.

8 april 2010 Landelijke conferentie InnovatieImpuls

Op 8 april 2010 zal Minister Plasterk bekend maken welke innovatieconcepten door de jury als het meest kansrijk zijn beoordeeld. Deze innovatieconcepten zullen gepresenteerd worden. Na 8 april kunnen alle scholen zich inschrijven om op hun school een van de innovatieconcepten te gaan implementeren. Bij over-intekening op een innovatieconcept wordt voorrang geven aan scholen met relatief veel leraren die 55 jaar of ouder zijn. De regeling InnovatieImpuls Onderwijs wordt in maart gepubliceerd. Aanvullend hierop bepalen de ’winnende’ innovatieconcepten voor een deel de voorwaarden voor de inschrijving.

Namens de organisatie van de InnovatieImpuls Onderwijs hele fijne feestdagen gewenst!

Tweede verdiepingsbijeenkomst op 13 januari 2010

We beginnen het nieuwe jaar goed met een tweede verdiepingsbijeenkomst op woensdag 13 januari. Op deze dag geven experts workshops en is er tijd om de voortgang te bespreken en opgedane ervaringen uit te wisselen. Reserveer deze dag alvast in uw agenda! Houd voor meer informatie over locatie en aanmelden de website in de gaten.

De Innovatiebrigadiers

Ed Booms

Ed Booms

School: Stichting RobijnSchoolprofiel: POPlaats: NieuwegeinIk zet me actief in om het primair onderwijs in Nederland anders te gaan organiseren. Personeel moet m.i. veel meer ingezet worden op hun… Lees verder
Steven Koelewijn

Steven Koelewijn

School: Alfrink collegeSchoolprofiel: VOPlaats: ZoetermeerAls onderwijsvernieuwer ben ik veel bezig met digitalisering van het onderwijs en het gebruik van laptops in de klas (macbook air).… Lees verder
Frank Hermsen

Frank Hermsen

School: BS Op de HeuvelSchoolprofiel: POPlaats: GroesbeekAls manager in een wijkvoorzieningenhart is het mijn taak om zoveel mogelijk de verbinding te leggen en de samenwerking te realiseren met… Lees verder
Carlina van den Heuvel

Carlina van den Heuvel

School: KBS De ViersprongSchoolprofiel: POPlaats: WijchenAls onderwijsvernieuwer houd ik mij bezig met visie gestuurd werken aan onderwijsvernieuwing. Het is niet mogelijk om onderwijsvernieuwing… Lees verder