IIO op Maat in regio IJssel-Veluwe

Ontwikkelgroep van zes scholen begeleiden in IJssel-Veluwe

In de regio IJssel-Veluwe zijn meerdere ontwikkelgroepen op diverse thema’s actief. IIO begeleidt de ontwikkelgroep Anders organiseren van onderwijs in teamverband en met inzet van ICT.

Een enthousiaste groep van zes scholen heeft ingetekend op deze ontwikkelgroep. Wat de scholen gemeen hebben is dat ze willen experimenteren met efficiënter vormgeven van hun onderwijs en het verhogen van de kwaliteit van het onderwijs. Dat kunnen ze doen d.m.v. differentiëren (in verschillend tempo/niveau/leerstijl), werken met onderwijsteams, onderwijs op maat (o.a. voor excellente leerlingen), inzet van ICT, werken met iCoaches, etcetera.

Elke school is actief met de eigen projectdoelen en kan daarbij de hulp voor projectmanagement, inspiratie of begeleiding van IIO inroepen. Alle scholen komen één keer per twee maanden bij elkaar als elkaars kritische vrienden en om ervaringen uit te wisselen.

Droom van een docent op Het Streek in IJssel Veluwe voor vernieuwing van hun onderwijs
Op het Johannes Fontanus College in Barneveld loopt het traject ICT als middel voor differentiatie in het onderwijs dat vanuit IIO wordt begeleid. In dit filmpje vertelt de teamleider hoe het traject verloopt. Ook komen twee docenten HAVO2-3 aan het woord over het herontwerpen van een Biologieles met behulp van ICT.

Dit doet IIO

Voor de scholen in de ontwikkelgroep kunnen de IIO–begeleiders verschillende rollen hebben: sparren over projectuitvoering, aanscherpen projectdoelen, monitoren en kennis delen, inspiratiesessie of visielab met voorbeelden vanuit IIO Experimenten organiseren, begeleiden van pilots of op teamniveau meedenken met projectleider bij de invoering van het experiment.

Voor de gehele ontwikkelgroep organiseert en begeleidt IIO tweemaandelijkse werksessies ter inspiratie en om te stimuleren dat de scholen van elkaar leren.
Om de ervaringen te delen maakt IIO filmpjes, verslagen, foto’s of interviews voor kennisverspreiding via de IIO-site en andere kanalen.

Blijf op de hoogte

Bekijk hier de blog van de ontwikkelgroep en lees hier een voorbeeldprojectplan waar de scholen individueel mee aan het werk zijn in de ontwikkelgroep. In deze blogpost lees je een update over de ontwikkelingen in juni en september.

Ook zelf aan de slag?

Wil je een Visielab in je eigen school?
Wil je een Brigade in je eigen school?
Wil je ook zelf aan de slag met een ontwikkelgroep in je regio of met verschillende teams in je school? Neem dan contact op.

De Innovatiebrigadiers

Mirelle Vermeulen

Mirelle Vermeulen

School: Hof ter WeideSchoolprofiel: POPlaats: UtrechtWat ik belangrijk vind in het onderwijs is het in hun kracht zetten van leerkrachten en schoolleiders. Wat zijn de kwaliteiten en hoe… Lees verder
Corné de Jongh

Corné de Jongh

School: Alfrink CollegeSchoolprofiel: VOPlaats: Zoetermeer  Als onderwijsvernieuwer heb ik mij de afgelopen jaren beziggehouden met het produceren van filmpjes. Dat waren/zijn filmpjes, die ik… Lees verder
Arjen Daelmans

Arjen Daelmans

School: Stedelijk College EindhovenSchoolprofiel: VOPlaats: EindhovenOntwikkelingen als leertuinen, leerhuizen, differentiatiegroepen, eigentijds en eigen geregisseerd leren zijn thema’s waar ik graag mee… Lees verder
Jody Rabs

Jody Rabs

School: OostenwindSchoolprofiel: POPlaats: RaalteOp Oostenwind werken we met Kernconcepten. Binnen ons onderwijs geven we het onderwijs vorm rond 8 Kernconcepten, waarbij we ons niet… Lees verder